Reménység  Alapítvány Idősek Otthona

Reménység  Alapítvány Idősek Otthona

Székhely: 8674 Nágocs Rákóczi u 1.
Alapító és fenntartó:
Reménység Gyermeksegély és Rehabilitációs Alapítvány
Nágocs Ady Endre utca 11.

Letölthető dokumentumok

A fenntartó Alapítvány 1989-ben jött létre. Mint a neve is mutatja, több közösségi területen végez munkát. Székhelye és egyben telephelye a Somogy megyei Nágocs községben található. A mintegy 2 hektáros területen van az Idősek Otthona, Rehabilitációs Ház, két nagy
családi ház, melyekben családok átmeneti otthona működik. Az ide látogató vendégek és az itt lakók nyugodt környezetben, gyönyörű helyen, ízléses, virágos parkban gyönyörködhetnek. A kis kerti tó és elkerített baromfiudvar is hozzájárul a barátságos környezethez. Több fa kerti bútor ad lehetőséget a szabad levegőn pihenéshez, beszélgetéshez.

Az idősek otthona intézményegységünk 2012 óta fogad folyamatosan rászoruló személyeket, napi négy órát meghaladó gondozási szükségletű ellátottakat. Jelentkezést az ország egész területéről fogadunk.
Otthonunkban 56 férőhely van. A bekerülés, előzetes bejelentkezéssel, alapvető adatok felvételével kezdődik. A honlapról letölthető, kérelem adatlap kitöltése vagy személyes beszélgetés, látogatás után, az érdeklődők felkerülnek a felvételre várók jegyzékére.  Mikor
üresedés lesz, a főnővér előgondozásra megy, megtekinti a jelentkezőt, bővebb információkat gyűjt a hozzátartozóktól. Pozitív elbírálás után valósulhat meg a beköltözés.
Minden beérkező ellátottnak a bekerüléstől számítva teljes körű, komplex gondozásban lesz része. Az új lakókkal elvégzünk több tesztet, (depressziómérő skála, Mini-mentál teszt, Óra teszt),az intézmény házi orvosa bevonásával általános állapotfelmérést végezünk. Mérünk
vérnyomást, vércukrot, teljes vérképet, így célzott kezelést tudunk biztosítani minden ellátott részére. Partneri kapcsolatot alakítunk ki a gondozott hozzátartozóival is, rendszeresen tájékoztatva családtagjukról, érdeklődve a múltról. Így, együttműködve tud igazán hatékonyan működni a jó segítő szolgálat, ami egészen a lakó elvesztéséig, gyászfolyamat támogatásáig tarthat.

Az Otthonban ügyelünk arra, hogy lehetőség szerint egy szobába azonos érdeklődésű emberek kerüljenek, a felesleges konfliktus elkerülése érdekében. Az Intézet hangsúlyosan odafigyel arra, hogy a gondozottak lakókörnyezete biztonságos legyen, minél kevesebb
veszélyforrásnak legyenek kitéve. Gyógyszereket csak ápoló felügyelete alatt vehetnek be. Biztosítjuk a nyugodt, elegendő pihenést, alvást, és rendszerességet. Ezért este általában azonos időben fekszenek le lakóink.
Az ellátás, teljesen igazodik a lakók igényeihez. Több diabéteszes gondozott, epe diétán levő él itt. Könnyű megtartani a diétákat, mert az otthonhoz tartozik egy modern, jól felszerelt, nagy konyha, ahol helyben, minden nap friss, változatos és egészséges ételeket főzünk. A folyadékpótlás különösen hangsúlyos kérdés egy idős ember életében. Hogy minél szívesebben igyanak egészséges folyadékot, finom teákat, limonádét készítünk, mindig frissen facsart citrommal. A konyhai és az ápoló személyzet jó viszonyban vannak egymással, így
bármilyen diétára szükség van, a konyhánk készségesen rendelkezésre áll.
Intézményünk háziorvosa hetente kétszer jön látogatni, megvizsgálni a lakóinkat, szükség szerint gyógyszereket ír ki számukra, szakorvosi ellátást ajánl, beutalót ad. Háromhavonta érkezik az intézmény pszichiátere, aki a demens és pszichiátriai esetekkel foglalkozik. Nagy hangsúlyt helyez az Intézmény vezetősége arra, hogy minél jobb és szakszerűbb legyen az ő ellátásuk is. Szakember ügyel az Otthon lakóinak érdek- képviseletére. Szakképzett demens gondozóink biztosítják a legkorszerűbb demencia ellátást.

Nagyon praktikus az intézmény elosztása, körülbelül „H” alakú az elrendezés. Minden akadálymentesített, tehát könnyen tudnak az idősek kerekesszékkel is közlekedni. 

Beérkezve az előtérbe, olyan érzése lesz az embernek, hogy egy néprajzi múzeumba lépett. A falak tele vannak régi időket visszaidéző használati tárgyakkal, és ez a földön elhelyezett tárgyakkal is kiegészül. Az Intézmény vezetése arra is törekszik, hogy az ide került idősek minél inkább otthonuknak tudják tekinteni életük utolsó lakhelyét. Középen az irodák, előtér, társalgó, étkező és konyha helyezkedik el. Két oldalon a lakók élvezhetik a 2 ágyas szobák adta kényelmet. Télen nyáron a megfelelő hőmérsékletet biztosítjuk, korszerű fűtés és  klíma berendezésekkel. Általában 2 szobához tartozik egy fürdő, ahol fürdetési rend szerint, ápolói segítséggel rendszeresen tisztálkodhatnak. Minden ágy mellet nővérhívó ad biztonságot. Lakóink és dolgozóink védelmében teljes kamera rendszer működik. 

Az Idősek Otthona dolgozói között vannak lelki gondozók. Velük az ellátottaknak személyes beszélgetésre van lehetőségük. Fontosnak tartjuk, hogy akik hozzánk kerülnek, ne csak  fizikai szükségleteik legyenek kielégítve, hanem a lelki szükségletek is. Ennek érdekében sok beszélgetés, Bibliaóra, elcsendesedés, szent mise ad lelki felüdülést. Az Otthon szellemisége keresztény értékeket képvisel, természetesen azt is tiszteletben tartva, ha a gondozott nem szeretne vallást gyakorolni. Az otthon dolgozói  szeretettel, türelemmel, odafigyeléssel gondozzák az itt élőket.

Közös foglalkozások teszik színesebbé az egyhangú napokat. Közös torna, filmnézés, természeti képek vetítése, kézműves foglalkozások, sütés, bibliakör, mise, rádióhallgatás, tévénézés, séta. Heti rendszerességgel gyerek illetve kutya terápia egészíti ki a gondozást.

Elég sok a demenciában szenvedő idős. Őket magas zöld sövény, illetve kerítés védi az elkóborlástól, és akadályozza meg őket az otthon nem egyeztetett elhagyásában.

Az otthon vezetése nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy dolgozóink minél képzettebbek legyenek, haladva a kor által megkívánt követelményekkel mind szaktudásban, mind a korszerű feltételek megteremtésében, ezért rendszeres képzésekre, tanfolyamokra küldi
dolgozóit.